SURAU AL ZALZALAH (99)

Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya, Serta bumi itu mengeluarkan segala isinya, Dan berkatalah manusia (dengan perasaan gerun); “Apa yang sudah terjadi kepada bumi?” Pada hari itu bumipun menceritakan khabar beritanya: Bahawa Tuhanmu telah memerintahnya (berlaku demikian). Pada hari itu manusia akan keluar berselerak (dari kubur masing-masing) – untuk diperlihatkan kepada mereka (balasan) amal-amal mereka. Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! [99. Az-Zalzalah]

Sabtu, 9 Jun 2012

Gempa cetus tanda tanya

Gempa cetus tanda tanya
2012/06/09

Punca gegaran belum dikenal pasti, Stesen Meteorologi tak terima laporan

IPOH: Gegaran yang berlaku selama beberapa minit yang menimbulkan panik kepada penduduk sekitar bandar raya ini dan Gunung Rapat pagi kelmarin terus menjadi tanda tanya kerana sehingga kini punca kejadian sebenar masih belum dikenal pasti.
Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias, berkata pihaknya menerima banyak aduan daripada orang ramai mengenai kejadian itu dan masih belum dapat mengenal pasti puncanya.
Beliau berkata, siasatan masih dilakukan termasuk dakwaan beberapa penduduk sekitar Jalan Kampar kemungkinan berpunca daripada penggunaan bahan letupan oleh sebuah syarikat ketika melakukan kerja pembinaan sebuah bangunan di situ.
“Polis masih menyiasat dakwaan penduduk di Jalan Kampar terbabit yang mendakwa rumah mereka turut mengalami kesan keretakan dan gegaran akibat kesan letupan itu.
“Setakat ini, tiada pihak yang tampil mengesahkan punca gegaran itu dan kuari paling hampir ialah di Simpang Pulai tetapi siasatan mendapati tiada aktiviti menggunakan bahan letupan dilakukan pada masa kejadian.
“Polis menerima beberapa laporan termasuk aduan penduduk menerusi telefon mengenai gegaran itu dan saya sudah mengarahkan pegawai dan anggota menyiasat lebih lanjut puncanya,” katanya, di sini, semalam.

Kelmarin, beberapa penduduk di sekitar bandar raya ini dan kawasan Gunung Rapat termasuk di Politeknik Ungku Omar (PUO) panik apabila merasa gegaran luar biasa sehingga mengakibatkan premis masing-masing seakan bergoyang beberapa minit pagi kelmarin.
Dalam kejadian bermula jam 11.15 pagi itu, penduduk termasuk kakitangan dan pelajar PUO merasai gegaran sehingga menyebabkan tingkap pejabat serta perabot dalam premis pejabat bergetar hampir lima minit.
Timbalan Pengarah Sokongan Akademik PUO, Muhammad Zubir Mohd Hanifah, ketika ditemui pemberita kelmarin memberitahu beliau sedang menghadiri mesyuarat bersama sembilan kakitangannya apabila secara tiba-tiba terasa bangunan seperti bergegar menyebabkan tingkap dan meja turut bergetar.
Stesen Meteorologi Ipoh yang dihubungi memaklumkan tidak menerima sebarang laporan membabitkan gempa bumi manakala jurucakap Majlis Keselamatan Negara (MKN) Perak pula berkata, pihaknya ada menerima aduan daripada orang ramai mengenai kejadian itu tetapi tidak dapat mengenal pasti punca kejadian.

Gegaran misteri di PUO
8 Jun 2012

IPOH – Lebih 400 kakitangan Politeknik Ungku Omar (PUO) gempar apabila merasai gegaran hampir tiga minit, pagi semalam.

Timbalan Pengarah Sokongan Akademik PUO, Muhammad Zubir Mohd Hanifah berkata, sewaktu kejadian beliau sedang menghadiri mesyuarat bersama sembilan kakitangannya yang lain sebelum dikejutkan gegaran itu.

Menurutnya, gegaran itu menyebabkan pintu dan tingkap di sekeliling bilik mesyuarat bergetar sehingga menyebabkan mereka tergamam kerana terkejut dengan insiden tersebut.

“Dalam kejadian jam 11.15 pagi itu, kebanyakan warga kerja politeknik sibuk menjalankan tugas harian dan saya serta sembilan kakitangan lain sedang bermesyuarat.

“Tiba-tiba pintu dan tingkap bergetar selama beberapa minit menyebabkan ada dalam kalangan kakitangan yang panik menelefon talian kecemasan bomba untuk mendapatkan bantuan,” katanya ketika ditemui, semalam.

Muhammad Zubir berkata, Jabatan Bomba dan Penyelamat Ipoh tiba di politeknik selepas mendapat panggilan dan membuat pemeriksaan di sekitar kawasan selama 15 minit.

“Bagaimanapun, menurut pegawai bomba yang bertugas mereka tidak menemui sebarang insiden yang menjurus kepada gegaran itu,” katanya.

Sementara itu, jurucakap bomba mengesahkan ada menerima panggilan tersebut dan sudah menjalankan pemeriksaan di PUO dan siasatan mendapati tiada apa-apa yang berlaku di kawasan tersebut.

Selain itu, jurucakap Jabatan Meterologi Perak berkata, pihaknya tiada menerima sebarang laporan berhubung kejadian gempa bumi yang mengaitkan dengan gegaran berkenaan.

Dalam pada itu, jurucakap Majlis Keselamatan Negara (MKN) Perak berkata, mereka ada menerima aduan orang awam berhubung kejadian terbabit.

“Siasatan awal mendapati, gegaran itu berkemungkinan berpunca daripada letupan kuari atau latihan tentera yang sedang dijalankan di kawasan berhampiran.

“Bagaimanapun, siasatan lanjut masih diteruskan bagi mengenalpasti punca gegaran tersebut,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan