SURAU AL ZALZALAH (99)

Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya, Serta bumi itu mengeluarkan segala isinya, Dan berkatalah manusia (dengan perasaan gerun); “Apa yang sudah terjadi kepada bumi?” Pada hari itu bumipun menceritakan khabar beritanya: Bahawa Tuhanmu telah memerintahnya (berlaku demikian). Pada hari itu manusia akan keluar berselerak (dari kubur masing-masing) – untuk diperlihatkan kepada mereka (balasan) amal-amal mereka. Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! [99. Az-Zalzalah]

Khamis, 25 Februari 2016

Gempa bumi landa Tasik KenyirGempa bumi landa Tasik Kenyir


GEGARAN akibat gempa bumi yang berlaku di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu malam kelmarin turut dirasai penduduk di Kuala Berang.

HULU TERENGGANU – Ribuan penduduk di beberapa buah kampung berhampiran Tasik Kenyir di sini dikejutkan dengan kejadian gempa bumi malam kelmarin.

Gegaran itu berlaku selama beberapa saat dan turut dirasai oleh penduduk di Kuala Berang, Kampung Pueh, Gaung, Kepah, Dusun, Jenagor, Batu Belah, Kuala Dura dan Kuala Ping.

Kejadian itu dianggap misteri memandangkan Tasik Kenyir tidak terletak dalam kawasan yang sering dilanda gempa. Malah, difahamkan berlaku kejadian yang menimbulkan tanda tanya dalam kalangan penduduk termasuk fenomena banyak ikan muncul di permukaan air manakala bahagian hulu sungai mula kering sejak beberapa bulan lalu.

Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia, gempa bumi berukuran 2.7 pada skala Richter itu dikesan di Tasik Kenyir pada pukul 9.25 malam kelmarin tetapi tiada amaran tsunami dikeluarkan.

Pusat gempa bumi itu terletak pada kedudukan 5 darjah utara dan 102.9 darjah timur, iaitu 16 kilometer dari pekan Kuala Berang.

Seorang penduduk Kampung Kuala Dura, Mazarah Abu Bakar, 45, memberitahu, ketika kejadian dia baru selesai mengerjakan solat Isyak apabila rumahnya tidak semena-mena bergegar seperti ada beberapa orang sedang naik ke atas bumbung.


Tekanan air empangan dipercayai punca gegaran kecil berlaku

KUALA TERENGGANU – Gempa bumi yang berlaku di Tasik Kenyir, Hulu Terengganu dekat sini malam kelmarin berpunca daripada tekanan yang dihasilkan air di dalam Empangan Stesen Janaelektrik Sultan Mahmud, menurut Jabatan Meteo­rologi Malaysia.

Timbalan Ketua Pengarah Strategi dan Teknikal jabatan itu, Dr. Rosaidi Che Abas berkata, daya yang terhasil daripada air dalam empangan itu menyebabkan batu-batan di sekitar empangan itu melepaskan tenaga dan menghasilkan gegaran kecil.

“Ini bukan kali pertama gegaran kecil berlaku di kawasan empangan berkenaan. Malah gegaran yang berlaku kelmarin adalah yang ke-27 selepas gegaran kali pertama berukuran 4.6 pada skala Richter berlaku di kawasan berkenaan pada 32 tahun lalu.

“Sehubungan itu, penduduk setempat tidak perlu risau kerana ia hanya gegaran lemah yang tidak akan memberi kesan ke atas kawasan berkenaan,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini semalam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan